İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ tarafından bu yıl 30. kez 9-12 Nisan tarihlerinde düzenlenen Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 27 ülkeden katılımcı ve yaklaşık 150 ülkeden ziyaretçiyi ağırladı.
Türkiye’de çıkan doğal taşların yanı sıra Avrupa, Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinin açtığı 188 yabancı stantta da tüm dünyadan çok özel doğal taşlarla buluşan yabancı alım heyetleri, İzmir’in çok özel bir yere sahip olduğunu ve her yıl burada olmaktan çok mutlu olduklarını dile getirdi. 30 yıllık istikrarı ile de Marble İzmir Fuarı’nın öne çıktığını ifade eden yabancı katılımcı ve alıcılar, uzun yıllardır fuara memnuniyetle katıldıklarını söyledi. Marble İzmir Fuarı’nı, onlara katkılarını, ticari beklentilerini yabancı katılımcı ve alıcılar değerlendirdi.
Son 10 yıldır Yunanistan’dan Marble İzmir Fuarı’na katılan mermer fabrikası Iktinos Hellas S.A İhracat Satış Müdürü Kostas Protonotarios, her yıl İzmir’de ve fuarda olmaktan çok mutlu olduklarını ve burada tüm dünya firmalarıyla buluştuklarını söyledi. Protonotarios, “Burada tüm ürünlerimizi göstermek için fırsatımız var. Yunanistan’dan çıkardığımız taşları buraya getirip, buradaki arkadaşlarımızla iş birliği yapmak bizi heyecanlandırıyor. Bu çok özel bir uluslararası fuar, tüm dünyadan şirketler bu fuara katılıyor. İngiltere’den Hindistan’a kadar… İzmir bu alanda çok ünlü ve burada çok güzel bir organizasyon yapılıyor. Teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Azerbaycan’dan üç yıldır Mermer Fuarı’na katılan Bakü Mermer Fabrikası Müdürü ve yüzde 25 yatırımcılarından biri olan Yunis İsayev, mermer fuarında genellikle fabrikaları için blok mermer anlaşmaları yaptıklarını ve her zaman Türkiye pazarını çok beğendiklerini anlattı. İsayev, “Üç yıldır fuara katılıyoruz. Biz mermeri ham şekilde, bloklar şeklinde alıyoruz. Onun için de Türkiye pazarı, bizim için daha uygun, daha avantajlı. Her yıl katılıyoruz, her yıl eski arkadaşlarımızla görüşüyoruz ve yeni arkadaşlar edinip, geniş iş birlikleri yapıyoruz. Fuar alanında da daha iyi madenler, daha uygun fiyatlar buluyoruz. Bence İzmir’in mermer fuarı diğer fuarlara göre daha farklı. Belki bizim pazarımıza daha yakın olduğu için ben mermer fuarları içinde Marble İzmir’i en üst sırada tutuyorum. Bu organizasyonu yapan herkese teşekkür ediyorum. Her yıl katılıyoruz, inşallah önümüzdeki senelerde de katılmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Hanifi Şimşek, yabancı katılımcı ve yatırımcıların dünyanın içinde bulunduğu savaşlar, çekişmelere rağmen önceki yıllardaki sayılarda Türkiye’ye, İzmir’e gelmelerinin büyük bir başarı olduğunu dile getirdi. Şimşek, “Kültürpark Fuarı Sevgi Yolu’nda 5 yıl yapılan, Marble olarak da 30. yılında olan, toplamda 35 yıldır süren fuarımızı açtık. Eksi ve artılarımız var ama her şeye rağmen fuarımız güzel geçiyor. Neden her şeye rağmen diyoruz? Bugün, Rusya ve Ukrayna'da savaş var. Irak'ın durum ortada, Suriye ortada. İsrail, Libya, Lübnan ve son zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri'nin ekonomiye yönelik çıkışları… Yüzde 125 civarında bir ek vergi açıkladı Çin'e. Mermerciler olarak Çin’de de ciddi anlamda müşterilerimiz var. Bunlara rağmen gayet yüksek bir katılımcı oranı, gayet başarılı, güzel bir fuar oldu” dedi.
İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu, yabancı yatırımcı ve katılımcıların çok önemli ticari ilişkiler yaptıklarını belirterek, “Bu sene 27 ülkeden katılımcımız, 150'yi aşan ülkeden ziyaretçimi var. Zaten Değişik Mermer Tasarım Yarışmamıza bu sene ilk kez 12 ülkeden başvuru aldık. Hatta üçüncülük ödülünü de Polonya'dan bir katılımcımız aldı. Bir sürü yabancı alıcımız var. Mermer Fuarı ilk yapılmaya başladığında Türkiye'nin mermer ihracatı 77 milyon dolar civarındayken, 30 yıl içerisinde mermer ihracatının toplamı 2 milyar doları geçmiş durumda. Hatta makineyi de dahil ettiğimizde bu ihracat rakamı 2,5 milyar dolarlara çıkıyor. Stantlardan aldığımız geri bildirimler hiç beklemedikleri alıcılarla hiç beklemedikleri iş birliklerine ve el sıkışmalara tanıklık ettikleri şeklinde oldu. O yüzden bu sene İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ olarak ticaret hacmini artırmaya yönelik katkımızın geçen yılların çok çok üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. İzmir Mermer Fuarı dünyadaki en büyük üç doğal taş ve makineleri fuarından biri. Biz hem doğal taş üzerine hem madencilik üzerine olan tüm fuarlarda İZFAŞ’ı ve İzmir Mermer Fuarı'nı temsil ediyoruz. Oradaki uluslararası ağı İzmir'e davet ediyoruz. Marble Fuarı’nı bitirir bitirmez önümüzdeki senenin çalışmalarına zaten hemen başlıyoruz. Dediğim gibi bu uluslararası ağı iyice genişletip tüm sektörü kucaklayan çalışmalara devam edeceğiz” diye konuştu.
Fuara 29 yıldır katılan Denizli firması Kömürcüoğlu Mermer’in, insanı Mısır’da hissettiren, mermerden yapılmış sfenks ve deve heykeli bulunan standı dikkatleri üzerine çekti. Kömürcüoğlu Mermer’in Pazarlama Yöneticisi Çetin Apa, bu sanatsal standın ilgi gördüğünü ve hiç beklemedikleri anlaşmalara imza attıklarını anlattı. Apa, “Kömürcüoğlu Mermer 45 yıllık geçmişiyle sektörünün en eski firmalarından bir tanesi. Biz bu ülkenin değerleriyle elde ettiğimiz kaynakların bir kısmını yine bu ülkenin değerleri için kullanma taraftarıyız. Bunu gerçekleştirmenin de en uygun ve hızlı yolu heykel idi. Dolayısıyla heykeltıraşları ve heykel sanatını destekliyoruz. Standımız çok ilgi gördü. Bir taraftan garip bir şekilde hiç planlamadığımız heykel talepleri gelmeye başladı. Bizim amacımız heykelden para kazanmaktan ziyade, değişik firmalara, değişik müşterilere ulaşabilmek aslında. Doğal taş da 10 bin yıldan beri heykellerin ham maddesi. O nedenle çok iyi bir sonuç verdiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Marble İzmir’e Kahramanmaraş Afşin'den katılan ve dünyada sadece Afşin’den çıkan mavi ve sarı renklerin birbirine karıştığı çok özel bir mermeri tanıtan FMK Marble, tescilli markası “caretta caretta” mermeriyle çok ilgi gördü. Caretta caretta figürlü mermerleri, deniz kaplumbağası şeklinde banyo küveti ve Osman Hamdi Bey’in ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun mermer kabartmasının bulunduğu stantta ziyaretçiler de fuar anısı fotoğraflar çekildi. FMK Marble firmasının sahibi Kemal Öztürk de standın yoğun ilgi gördüğünü, Afşin’e özgü ve rengiyle dikkat çeken caretta caretta taşının özellikle yabancı alıcılar tarafından çok tercih edildiğini dile getirdi. Öztürk, “Son yıllarda mermer sadece yerde, tezgahlarda değil; duvarlarda, şömine olarak, teknelerin iç dekorasyonunda bile kullanılıyor. Taşımızın dünyada eşi benzeri yok. Mavi ve sarı renklerin uyumu çok beğeniliyor ve yabancı alıcılar tarafından çok tercih ediliyor” dedi.
Afyon’dan fuara katılan Nature Stone firması ise popüler kültür karakterlerine yer verdiği standıyla dikkat çekti. Ticari görüşmelerinin yanında stanttaki Game Of Thrones, Batman, Joker gibi karakterlerle yüzlerce ziyaretçinin fotoğraf çektirdiğini belirten firma yetkilisi Özerhan Tokman, “Marble İzmir’e çok değer verdiğimiz için, bu fuara her sene farklı bir konseptle katılmayı tercih ediyoruz. Bu sene de Game of Thrones konsepti yapmaya çalıştık. Seneye daha farklı bir konseptle katılacağız” diye konuştu.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 hayvancilikuzerine.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.